Goed zijn voor een ander zit in onze natuur. Of het nu gaat om klanten, collega’s of de wereld om ons heen. Ook willen wij goed zijn voor toekomstige generaties. “Daarom maken wij van duurzaamheid een doel op zich”, aldus kwaliteitsmanager Jaco Scheurwater.
De wereld van diervoedergrondstoffen veranderen, gaat uiteraard niet van de ene op de andere dag. In onze branche zijn de marges namelijk klein. Jaco: “Om flinke slagen te maken, zal iemand de prijs moeten betalen. Hopelijk kunnen we met proefprojecten, innovaties en andere initiatieven daaraan bijdragen. Makkelijk zal het niet worden: de keten verduurzamen kan alleen stapje voor stapje.”
Zeker als tussenhandelaar is het lastig om een ware probleemoplosser te zijn. Maar dat betekent niet dat Groan geen rol van betekenis kan spelen. “Dit zou vorm kunnen krijgen door eisen te stellen aan vervoerders en leveranciers. Concrete stappen die we al zetten zijn onder andere een zonnedak en elektrische kranen op onze op- en overslagcentrale, en het adviseren van onze klanten. Voor mengvoederfabrieken is de grondstofselectie namelijk essentieel.”
Voor mengvoederfabrieken is de grondstofselectie essentieel
“Voor klanten maken wij het verschil tussen grondstoffen inzichtelijk”, noemt Jaco als voorbeeld. “De CO2-uitstoot van een ton soja uit land A kan bijvoorbeeld zeven keer zo groot zijn als een ton soja uit land B. Toch valt de keuze vaak op de eerste vanwege de prijs. Logisch, maar wij zien het liever anders. Met speciale partnerships willen wij in dit soort situaties alsnog voor verandering zorgen. Ook al moet dat met kleine stapjes.”