Moeten wij een top drie maken van wat belangrijk is voor de kwaliteit van onze grondstoffen? Dan staat voedselveiligheid op nummer één, twee en drie. “Wij zijn immers maar een paar schakels verwijderd van de menselijke levensmiddelenketen”, vertelt kwaliteitsmanager Jaco Scheurwater.
Natuurlijk, er zijn verschillende wetten en certificeringen om voedselveiligheid te garanderen – waar wij dan ook aan voldoen. Toch is er op het gebied van kwaliteit meer belangrijk. Jaco: “Vlak achter de top drie zou open en proactieve communicatie staan. Over de specificaties van oogsten bijvoorbeeld. Of over eigenschappen van producten. Op deze manier willen wij kennispartner zijn voor kwaliteit.”
Iedere dag verwerken wij zo’n driehonderd vrachten met diervoedergrondstoffen. Ook al gaan wij alleen voor het beste, is het een illusie dat wij altijd een tien scoren. “Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een partij sojaschroot geen 46% eiwitten bevat, maar 44%”, aldus Jaco. “En bij graan zijn wij afhankelijk van de weersomstandigheden. Anders dan sojaschroot of raapschroot komt dit product onbewerkt van het land. In een natte periode kan de oogst een te hoog vochtpercentage of een te laag gewicht hebben. Uiteraard bespreken wij dat.”
“Wij voeren veel analyses en testen uit om eigenschappen inzichtelijk te maken”
Aan het communiceren over kwaliteit gaat echter nog één stap vooraf. “Wij voeren veel analyses en testen uit om eigenschappen inzichtelijk te maken”, aldus onze kwaliteitsmanager. “Voor soja maken wij bijvoorbeeld een eiwitanalyse, zodat klanten precies weten wat ze krijgen. Meten is weten, maar als klant weet u het alleen als wij er open over communiceren. Op die transparantie kunt u dan ook rekenen.”